Banner

News

Usporedba performansi Titanium Alloy Ti-6Al-4V i Ti6242 za male i srednje plinske turbine

Dec 01, 2020

Budući da se male i srednje plinske turbine široko koriste kao brodske elektrane, one imaju veće zahtjeve o težini jedinice. Stoga je veliki broj ključnih komponenti kao što su kompresoreso lopatice i diskovi izrađeni od titanijeve sličice. Trenutno se najčešće koriste titanske leševe za male i srednje plinske turbinske kompresore Ti-6Al-4V, BT9, Ti6242 i tako dalje.

Ti-6Al-4V titanska leja je Ti-Al-V serija α-β tipa titanijeva leja uspješno razvijena od strane Sjedinjenih Država 1954. Sadrži 6% od α element Al i 4% od β stabilizirajući element V. Glavna značajka Ti-6Al-4V titanske leja je da ima izvrsna sveobuhvatna svojstva i dobre karakteristike procesa, a temperatura usluge je 350 °C. Primjena ove slinjenja je vrlo široka, a njezina proizvodnja je gotovo polovica ukupne snage titanijeve slinjenja.

BT9 titanijeva slinožja svojevrsna je α-β titana s dobrim sveobuhvatnim svojstvima. Izvrsne je toplinske čvrstoće ispod 500 °C i visoke čvrstoće sobne temperature. Sličice također imaju dobru vruću radnu snagu (uključujući konvencionalne performanse procesa i superplastičnost), a mogu se zavariti i strojno obrađivanje na različite načine. Trenutno, uz kontinuirano širenje primjene TCl1 titanijeve sličme, beta toplinska obrada i izotermalno kovanje ove sličme postigli su brz razvoj.

Ti6242 je gotovo α titanska lekija s nominalnim sastavom Ti-6Al-2Sn-4Zr-2Mo, koji α sadrži stabilizirajući element Al, neutralne elemente Sn i Zr, izomorfni β stabilizativni element Mo, eutektoidni β stabilizirajući element Si. Mo može poboljšati čvrstoću na sobnoj temperaturi i visokoj temperaturi te poboljšati stabilnost; dok kombinirani učinak Al, Sn i Zr može održavati dugotrajnu i puzajuću visoku temperaturnu snagu; dodavanje Si će uzrokovati oborine silicida raspršene faze, što je korisno za poboljšanje visoke temperature puzanje snage. Sličje također ima visoku čvrstoću na 540 °C, a maksimalni dugoročni rad je 500 °C.